Tentoonstelling schaalmodel Choëphore (‘Hanneken van Dordt’) in Gemeentehuis Zwijndrecht

 

Het Choëphore 1:5 schaalmodel is tot en met 16 oktober 2022 te zien in de Centrale Hal van het Gemeentehuis, Zwijndrecht, Raadhuisplein 3, Zwijndrecht, in het kader van de jubileumtentoonstelling ‘Vooruitzien’ n.a.v. 25 jaar Beeldenpark Drechtoevers. Openingstijden: ma t/m vr: 8.30 – 17 uur.

Tentoonstelling schaalmodel Choëphore in Albert Schweitzer Ziekenhuis

 

Het Choëphore 1:5 schaalmodel is tot en met augustus 2022 te zien in de Centrale Hal van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (locatie Dordwijk), Albert Schweitzerplaats 25, Dordrecht.

In gesprek met beeldhouwer Gerhard Lentink

 

Woensdag 10 november 2021 (20.00 tot 21.30 uur)
Bibliotheek Deventer, Biebcafé Freshman, €7.50 incl. 1 consumptie
Kunstlezing in samenwerking met COC Deventer

‘Een gesprek met de beeldhouwer Gerhard Lentink, geboren in Deventer in 1956, woont en werkt in Dordrecht. Hij maakt beelden in hout, dikwijls menselijke gestalten die deels lichaam, deels houten constructie zijn, of figuren die een stad of een vorm van taal dragen. Zijn beelden zeggen iets over geschiedenis, mythologie, en ook over het mens zijn nu. Maar wat? Krijgen ze meer betekenis omdat ze ook gaan over aanraken, dragen, lijden en verlangen?’ Gespreksleider is Rob Smolders.

Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411 PK Deventer

Info en kaartverkoop: bibliotheekdeventer.nl. Zie ook de blog van Rob Smolders: altijdvandaag.nl

Uitnodiging presentatie schaalmodel Choëphore

 
Mede namens de Stichting Hanneken van Dordt nodig ik u van harte uit de tentoonstelling Een beeld voor Dordrecht te komen bekijken in de hal van de Grote Kerkstoren.

Centraal in de torenkamer staat het in deze zomer voltooide 1:5 schaalmodel van het ruim twintig meter hoge beeld Choëphore (opus 42). Dit vier meter hoge schaalmodel van de Dordtse stedenmaagd geeft een adequaat inzicht in hoe het uiteindelijke beeld er uit zou komen te zien.

Na de positieve uitslag van het TNO-rapport over mogelijke radarverstoring door het beeld verzochten wethouder Piet Sleeking en museumdirecteur Peter Schoon mij om een voorstel te doen voor een alternatieve locatie voor het beeld. Deze alternatieve locatie presenteer ik eveneens in de tentoonstelling. (Zie voor openingstijden e.d. de uitnodiging hieronder.)

Uw komst naar deze tentoonstelling zou ik zeer op prijs stellen!

uitnodiging

Uitnodiging Kunstroute Open Stal

 
Graag nodig ik u uit voor de Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop (Friesland), 17 juli t/m 15 augustus 2021. Met deze feestelijke editie viert de kunstroute haar vijftigjarig bestaan, zij is daarmee de oudste in Nederland. Mijn werk zal te zien zijn in de voormalige CAV-fabriek, Heerenveenseweg 16.

Twee recente(re) werken verlaten voor het eerst mijn atelier: Redites-moi des choses tendres (opus 38) en het zojuist voltooide 1:5 schaalmodel voor het nog te realiseren bijna 21 meter hoge beeld Choëphore (opus 42). Daarnaast wordt – middels 22 monumentale fotopanelen – het Viaggio Settentrionale-project (opus 20) getoond, dat ik in 1995 (tempus fugit!) met Gertjan Evenhuis realiseerde in Noord Scandinavië.

Nadere informatie over de Open Stal kunstroute vindt u op de website www.openstal.nl . Over de voortgang van het Choëphore-project (‘Hanneken van Dordt’) en de presentatie van het schaalmodel in Dordrecht hoop ik u te berichten in mijn Nieuwsbrief no. 15 die eind deze zomer op uw virtuele deurmat ligt.

Boekpresentatie

 
Op donderdag 6 juni 2019 vindt in de Stadsbibliotheek Dordrecht de presentatie plaats van mijn boek Byzantijnse voetreis / Een verslag in dertien brieven.

In de lente van 2015 liep ik van Potenza in Zuid-Italië – via Albanië, Athene, Chios en Izmir – naar Istanbul; een voetreis van 2.816 km over het grondgebied van het voormalige Byzantijnse Rijk. De handgeschreven brieven die ik vanuit diverse etappeplaatsen zond naar mijn vriendin Marjoleine Schaap, vormen de kern van het boek. De brieven heb ik later geannoteerd.  Deze tweede laag ónder de briefteksten vertelt het verhaal van het boeiende spanningsveld tussen Oost en West, tussen twee polen die elkaar al eeuwenlang aantrekken en afstoten, waarbij de grenslijn tussen beide steeds opnieuw gedefinieerd wordt in de gezamenlijke diepmenselijke zoektocht naar duiding en zingeving.

Bij deze presentatie gaat Richard Cozijnsen (1947), psycholoog, psychotherapeut en enthousiast wandelaar, in gesprek met de auteur. Daarnaast zal ik een enkel fragment voorlezen.

Locatie: Stadsbibliotheek Dordrecht, Groenmarkt 53, 3311 BD Dordrecht.
Tijdstip: inloop 17.00 uur, aanvang 17.30 uur. Toegang gratis.

Boekgegevens:
Paperback, 496 p, 45 zwart/wit afb, 15 kaarten, Nederlands
ISBN: 978-90-821089-1-0
Prijs: € 27,50

cover boek

 

Nieuwsbrief

 
Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen kunt u zich per e-mail aanmelden voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt ongeveer twee maal per jaar.

Open Atelier

 
Elk tweede weekend van september stelt de kunstenaar zijn atelier (Wijnstraat 119, Dordrecht) open voor publiek. Openingstijden: zaterdag 10-18 uur, zondag 12-18 uur. Toegang vrij.

Lezingen

 
Gerhard Lentink verzorgt op verzoek lezingen in zijn atelier (maximaal 30 personen) of op andere locaties als musea, bedrijven, scholen, kunstkringen et cetera. In zijn voordrachten belicht hij diverse aspecten van zijn beroepspraktijk, schetst zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar vanaf het ouderlijk huis tot heden, vertelt over zijn reizen en gaat nader in op thematiek en techniek van zijn werk.

In zijn atelier maakt hij met het publiek een rondgang langs de op dat moment aanwezige beelden, schetsmodellen, ontwerpen en werktekeningen. (Lezingen elders gaan vergezeld van een powerpointpresentatie.) De bijeenkomsten hebben doorgaans een informeel en geanimeerd karakter en roepen dikwijls veel waardering op van een verrast publiek. Tijdsduur van de lezing in overleg.

Meer informatie: Gerhard Lentink, gerhardlentink@gmail.com of via 078 6315817 / 078 6310845.